Hvad er fremtiden for tobakscigaretterne?

Det er snart blevet et velkendt faktum for alle, at det er usundt at ryge. Der er kommet massiv fokus på rygning i samfundet på alle områder, som i den grad har påvirket antallet af rygere. Den enorme indsats har medført, at færre starter med at ryge og flere stopper med det. Det er blevet socialt acceptabelt at stikke til de personer, som faktisk vælger at ryge og det er tydeligt at mærke, at samfundet har taget en drejning, når det handler om rygning. Der bliver set skævt til det at ryge, da det er usundt for ens helbred samt påvirker de mennesker, der er omkring en. Det er ikke længere sejt at ryge, det er næsten en skam at begynde. Lovgivningen har i den grad sat sit indtog på rygerne; det gælder lige på salg af cigaretterne, som er steget til uanede højder – samt til billederne på pakkerne af ødelagte organer, som skal afskrække rygerne fra ikke at købe cigaretterne. Det er blevet meget dyrt at være ryger, da man skal lægge omkring 50 kroner for hver gang man skal have en pakke, hvilket er en virkelig høj pris. Alene af den stigende pris løbende må man gå ud fra, at der er mange, der begynder at overveje tanken om at kvitte smøgerne. Det er en væsentlig udgift, som man skal medregne i budgettet og bliver til mange tusind kroner på et år. Man kan spare mange penge, hvis man ikke ryger; netop det grundlag får sandsynligvis mange til at kvitte tobakscigaretterne, for at spare lidt penge på den front.

Rygerne er en jaget race

Efterhånden er det ikke nemt at være rygere. Lovgivningen bliver indrettet efter, at antallet af rygere skal udfases – rygning er en potentielt dødelig ting og det er alvorligt, netop af denne årsag er lovgivningen baseret på det. Derfor kan man som ryger nogen gange måske føle sig lidt jaget, da det bliver mere og mere svært at ryge i det offentlige rum. Først var det de lukkede rum som blev helt afskærmet hvad angår rygning, men nu bliver det forbudt flere steder at ryge udenfor – det gælder fx på perroner, hvor det ikke længere er lovligt, at tage sig en cigaret, mens man venter på toget. Det er naturligvis et irritationsmoment for mange rygere, for man kan måske undre sig over, hvor mange røgen generer, når man står ude i den friske luft. Ikke desto mindre er det altså blevet en realitet, at man ikke kan ryge rigtig mange steder og det faktum kan også få mange til at stoppe med tobakscigaretterne. På mange måder har mentaliteten også fulgt lovgivningen i samfundet; der kommer mere og mere en opfattelse af, at rygning er en yderst skadelig faktor og derfor skal det minimeres mest muligt. Alle disse faktorer er med til at bidrage til, at antallet af rygere nedbringes markant. Når det er dyrt at ryge, samt der kommer flere restriktioner omkring, hvor man kan ryge – så bliver det automatisk mere besværligt og derfor er fremtiden på langt sigt for tobakscigaretter ikke eksisterende højst sandsynligt.

E-cigaretterne tager over

I tak med, at det er blevet dyrere og mere besværlig at være tobaksryger, har de nye elektroniske cigaretter, e-cigaretterne, overtaget en stadig større del af markedet. E-cigaretterne har vundet frem på både det faktum, at de er billigere at bruge end de gamle cigaretter. Og samtidig har de også været fremført, som mere sunde at bruge end de traditionelle cigaretter. Den sidste påstand er der dog ikke noget videnskabeligt belæg for – det er simpelthen ikke undersøgt tiltrækkeligt endnu og man kender endnu ikke langtidsvirkningerne ved at dampe på e-cigaretterne.

Sidst men ikke mindst, har det nok også været fristende for mange tobaksrygere at gå over til e-cigaretter, fordi man har måttet anvende dem en lang række steder, hvor brugen af almindelige cigaretter er forbudt. Dette bliver der dog lavet kraftigt om på i øjeblikket, så reglerne for anvendelse af e-cigaretter minder mere om reglerne for brug af tobakscigaretter.

Mere information om e-cigaretter

Mere information om e-cigaretter kan bl.a. findes på her på siden, hos Dansk e-Damper Forening – DADAFO samt hos Sundhedsstyrelsen.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This themes is powered by Free Wordpress Themes. This website violated the terms of use Free Wordpress Themes